Edat Mitjana i Renaixement 

Tota l'obra de Petrarca està recorreguda per una preocupació nova i intensa per la persona individual. El retrat de Laura [...] ha estat considerat com el primer retrat en el sentit modern en tenir una semblança amb la persona retratada. No solament va escriure biografies sinó una autobiografia, titulada el Secretum, en forma de diàleg. [...] Les seues cartes personals van ser acuradament corregides per tal que poguessin llegir-les els altres.

Petrarca creia que els darrers segles havien estat una època d'obscuritat, en contrast amb l'Antiguitat clàssica, que havia estat una època de llum. Al seu poema Àfrica expressa l'esperança que "l'obscuritat abandonés definitivament les generacions a venir i que poguessin tornar a veure clara l'esplendor del passat antic". Seguint Petrarca, molts estudiosos van començar a referir-se a la pròpia època com al llum després de les tenebres, el despertar després del somni, la tornada a la vida després de la mort, és a dir, una era de restauració o de renaixement.

Seria un error no prendre's seriosament estes metàfores, perquè van donar sentit  l'experiència dels escriptors i els van permetre ubicar-se a l'espai i el temps. Ara bé, encara seria un error més greu prendre les frases literalment i, en conseqüència menysprear la cultura medieval. El mateix Petrarca era en molts sentits una figura medieval. 

[...] Petrarca tenia el do de contagiar el seu entusiasme als altres. [...] Com Petrarca, Bocaccio combinava el paper d'erudit clàssic amb el d'escriptor en llengua vulgar. Participava en la recerca de manuscrits antics i el 1355 va trobar L'ase d'or d'Apuleu al monestir de Monte Cassino.

[...] La idea de renovació o reforma, utilitzada abans en un context eclesiàstic, ara era aplicada al món secular. Petrarca va ser el primer a aplicar estos termes al context literari.

Peter Burke. El Renacimiento europeo. Barcelona: Ed. Crítica, 1998 . Col·lecció "Libros de Historia", pàg.30-31.