Diàleg

El diàleg és un conversa fingida entre dues o més persones sobre un tema concret i determinat.

El diàleg, segons el tema de que tracta, s’anomena filosòfic, moral, polític, literari, etc.; en relació amb el que s’hi diu, es divideix en històric i còmic.

El diàleg històric és aquell en què hom narra allò que ha estat dut a terme entre persones; tals són els diàlegs de Ciceró De l’orador, La divinació, etc., i les obres de Bernat Metge Apologia i Lo somni.

S’anomena diàleg còmic aquell en què les converses de les persones són exposades en estil directe sense la narració de l’escriptor, com, per exemple, els diàlegs de Llucià, de Plató, l’anònima Disputació d’en Buc ab son cavall i la Disputa de l’ase, d’Anselm Turmeda.

El diàleg històric té tres parts: l’exordi, la discussió, la conclusió. En l’exordi hom sol exposar el motiu del diàleg; en la discussió, hi és exposada la doctrina dels conversadors; en la conclusió, o només hom diu de quin manera s’ha acabat el diàleg o indica què se n’ha seguit.

 

De Jaume Medina, “El diàleg”, dins L’art de la paraula. Tractat de retòrica i poètica. Barcelona: Proa, 2000. Col·lecció “Biblioteca Literària. Estudis”, núm. 1. Pàg. 242

 

Índex Renaixement Diàleg Col·loquis Despuig Transmissió Tortosa