El concili de Trento (1545-1563) i la Contrareforma

Va ser fruit del desig de l'Església  per reformar-se, de la pressió imperial, com s'havia demostrat anys enrere (1527) en el sacco di Roma, i per la necessitat ara absoluta de fer front a la Reforma protestant.

Va durar divuit anys, dividit en tres etapes:

Primera (1545-1547): hi van acudit prelats i teòlegs, sobretot espanyols i italians. Hi havia dos corrents, d'una banda l'imperial i els espanyols, que volien que es tractessin primordialment qüestions de reforma dels costums i de disciplina eclesiàstica, que haurien animat a acudir-hi es protestants, i de l'altra el Papa i els italians, que hi anteposaven qüestions de dogma relacionats amb els errors dels heretges. Al final es va arribar a l'acord de discutir els temes alternativament. 

Segona (1551-1552): de durada molt curta. es van aprovar només els decrets referents a la Penitència i l'Extremunció. 

Tercera (1562-63): van assistir-hi bisbes italians, espanyols, francesos i alemanys Es va discutir el decret dogmàtic sobre la comunió sota les dues espècies, i tot i que es va fixar que sota una sola espècie es rebia Crist sencer amb totes les gràcies, no es va resoldre res concret.

L'autoritat pontifícia va sortir reforçada del Concili i l'Església triomfant, perquè va saber-se oposar al particularisme i subjectivisme protestant. Els cànons tridentins van proclamar l'existència d'una Església, una Veritat i un Text. Els cànons dogmàtics van ser rebuts sense cap oposició pels països catòlics i van ser implantats pels prínceps progressivament, tot i que sí que van trobar oposició les clàusules referents a la disciplina, ja que el poder monàrquic veia traves per part del Pontifici per a exercir tota la seua autoritat.