La universitat a l'Edat Moderna
El concepte d'educació global és una de les novetats de l'humanisme renaixentista. Va ser una renovació pedagògica vinculada als Studia humanitatis i pretenia proporcionar a l'estudiant tots els elements que que li podien resultar útils en la vida pràctica, a formar un home nou capaç d'enfrontar-se al seu destí i ser un bon cristià. Era oposada al sistema escolàstic centrat en la lògica, la pràctica d'exercicis abstractes i discussions inacabables.

Una altra qüestió molt important va ser la substitució del llatí vulgar medieval pel llatí clàssic: calia comprendre i parlar un llatí elegant, és a dir, convertir-lo en una llengua viva.

El tipus d'ensenyament que s'impartia era bàsicament oral (lectura i comentari del text) perquè els llibres eren escassos i cars, si bé les universitats van anar creant les seues pròpies biblioteques per a fomentar l'estudi. 

Els estudiants vivien lluny de les seues famílies i portaven un existència mísera generalment. Per anar sobrevivint, copiaven llibres o feien classes a fills de famílies burgeses. Això va propiciar que alguns burgesos fundessin col·legis  en el qual els estudiants poguessin viure i que, més endavant, es convertissin en centres d'ensenyament.

E. Altarriba i altres. Els Reials Col·legis de Tortosa. Tortosa: Ed. Columna Tresmall , 1996, pàg. 52-53 i altres fonts. "Una classe a la Universitat de Salamanca". Pintura anònima del segle XVI. El mestre explicava des de dalt d'una trona o cathedra, mentre els alumnes, ben abrigats, prenien apunts sobre unes taules fetes per un simple tauló.