Resum del tercer col·loqui

En este col·loqui els temes tractats són bàsicament tres: el primer, el repartiment de la ciutat de Tortosa després de la conquesta, en segon lloc els privilegis i les llibertats de Tortosa i, en darrer lloc, critica d’estos privilegis que posen traves als cavallers, cosa que serveix per encetar el tercer tema, la disputa entre cavallers i mercaders.

Sobre el repartiment de la ciutat de Tortosa, explica que es va repartir entre tres terços, el primer per als genovesos, que van ajudar en la conquesta de ciutat, i que la vengueren als comte dos anys després, reservant-se algunes franqueses, una altre terç als Montcada, i l’altre darrer terç a l’orde dels templers. Seguint amb el repartiment de la ciutat, explica que va donar a Berenguer Pinyol, criat del comte el lloc de Costumà –a Benifallet-, a Bernat de Bell-lloc el lloc de l’Aldea, a Guillem de Sunyer el lloc de Camarles i a  Guillem de Copons el lloc de Godall. Al col·loqui anterior havia esmentat algunes altres donacions en el repartiment de la conquesta.

El segon tema es refereix als privilegis i les llibertats de Tortosa: explica Lúcio que foren guanyats pels homes, però també per les dones de Tortosa, que hagueren de defensar sols la ciutat contra els moros després de la conquesta, ja que no foren assistits pel rei, que havia marxat a conquerir Lleida. Fa esment de Les Costums de Tortosa, llibre que recopilà el dret tortosí el 1272 i fou promulgat el 1279, i fou originat en les Cartes de població de la ciutat de Ramon Berenguer IV, editades el 1148 i 1149.

Però el tercer tema que tracta Despuig en el col·loqui és una altra vegada la disputa entre mercaders i cavallers: dels privilegis de la ciutat que esmentava al punt anterior, Lúcio plany que a la ciutat està prohibit que els cavallers puguin intervenir en el regiment de la ciutat i el fet que puguin ser humiliats a causa de qualsevol deute prenent-los les armes i el cavall en penyora. Don Pedro se’n sorprèn i Lúcio esmenta que Joan d’Aldana rebutjava esta norma i deia, despectivament, que Tortosa tenia privilegis per a fer vilans. Don Pedro i Lúcio fan explicar a Fàbio que és cert, que el fet de ser nomenat algú cavaller fa que quedi automàticament exclòs per al govern de la ciutat i se n’escandalitzen, de la mateixa manera que explica que la vegueria de Tortosa havia canviat els diputats a Corts del braç militar per altres del braç reial, a causa de la falta de cases de cavallers a la vegueria, cosa que intenta rebatre Lúcio amb poca fortuna.