L'ensenyament a l'Edat Mitjana

Abans del segle XII l'ensenyament depenia, primordialment, de l'Església i es feia en escoles monacals (situades als monestirs) i en escoles episcopals (situades a les catedrals). Als segles XII i XIII adquiriren més importància les escoles episcopals, i en sorgiren d'altres que depenien de les ciutats. 

A partir del segle XIV, la Monarquia, l'Estat, assumeix el protagonisme en matèria d'ensenyament i seran els reis els qui propiciaran la fundació de col·legis i universitats.

De fet, les Universitats naixen el segle XIII. Són noves formes d'escola científica i d'estudis sistemàtics, d'acord amb l'esperit de "l'intel·lectual" (que es confirmarà al Renaixement), en el qual l'home passa a ser el centre i la mesura de totes les coses. Sembla que el seu origen foren les escoles catedralícies, quan mestres i escolars s'uneixen d'una manera autònoma, fora de la catedral i al marge del control del bisbe, com és el cas de la Universitat de París.

A partir de totes estes escoles va sorgir la Universitat, en la que s'impartia un ensenyament escolàstic. Destacaven la Universitat de París, i al nostre país,  l'Estudi General o Universitat de Lleida., que havia mantingut gairebé el monopoli de l'ensenyament universitari a la Corona d'Aragó

De E. Altarriba i altres. Els Reials Col·legis de Tortosa. Tortosa:  Ed. Columna Tresmall, 1996, pàg. 52 i altres fonts.