SECCIÓ LOCAL
ILERCAVONIA, és el nom que avarca el territori “preromà que tenia com a nucli central el curs final de l'Ebre i s'estenia fins la plana de Castelló; el lloc més important, Tortosa. Aquesta Ilercavònia coincidí amb el reialme sarraí de Tortosa fins la conquesta de la ciutat per Ramon Berenguer IV (1149) i amb els límits del bisbat en ser restaurat (1151)”. És per això que hem triat aquest terme, perquè ILERCAVÒNIA defineix l’àmbit territorial que s’identifica amb la secció local de la nostra plataforma digital.
Agrupa tota la informació en format digital de què disposem en quatre col·leccions de documents diferents:
- La col·lecció de premsa ara per ara és un enllaç que ens facilita la premsa digitalitzada de Tortosa des de l’any 1882 fins al 1939, editada conjuntament per l’Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament de Tortosa.
- La col·lecció d’imatges està formada per un bloc de fotografies relacionades amb Tortosa i la seva gent i que procedeixen del fons de la biblioteca o donatius.
-
La col·lecció de publicacions és un recull monografies diverses. Hi ha un enllaç a Calaix, un dipòsit digital del Departament de Cultura de la Generalitat que neix amb la voluntat de garantir l'accessibilitat a la informació des de qualsevol lloc i moment. A més, també hi ha un parell de monogràfics: un sobre la figura de Cristòfol Despuig, autor dels Col·loquis de la Insigne ciutat de Tortosa (1557), que vol ser una eina didàctica que faciliti l'ensenyament de la literatura i de la llengua catalana. I un altre sobre la figura de Marcel.lí Domingo, polític i escriptor català, que participà activament en la campanya a favor de l'autonomia de Catalunya l'octubre del 1918.
- La col·lecció d'articles publicats als Programes de Festes de la Cinta entre 1906 i 1997 on hi podem trobar contribucions de F. Gimeno, Enric Bayerri, Jesús Massip, J. González Cirer, Gerard Vergés, Secundino Sabaté i més recentment Albert Curto o Ramon Miravall. Pel que fa a la temàtica és molt diversa, ens parlen tant de l'origen de la llegenda de l'Orde de l'Aixa, de la llegenda de Rubí, com dels retaules de la catedral, la Cucafera, la jota...Aquesta és la col·lecció en la que s’ha fet més èmfasi i en la que s’han focalitzat els esforços humans i tècnics.