L'economia a l'Edat Moderna

La limitació de l'oferta i la demanda

Oferta i demanda són categories llunyanes a la teoria econòmica i al llenguatge de les fonts històriques però, evidentment, els mecanismes de mercats eren semblants als actuals.

L'abast i els límits de la demanda solen venir determinats per la dimensió de les poblacions. El segle XVI i mitjans del segle XVII van ser èpoques de demanda escassa en totes les societats preindustrials, tot i que va haver tensions que van portar augments de preus. Esta evolució inflacionista reflecteix una demanda creixent que ja no podia ser absorbida per la productivitat.

Els béns i els ingressos estaven repartits de forma molt desigual.

La demanda privada de la població general s'orientava a tres necessitats bàsiques de la vida diària: l'alimentació, la roba i l'habitatge.

No va haver cap gran moviment en l'estructura de la demanda, a causa de la gran concentració de bens i ingressos en mans de la noblesa i de les altes classes burgeses. Les classes riques acomodades gastaven el 10-30% dels seus ingressos en roba i criats i el 2-10% en criats i altres treballadors.

Tot i la voluntat d'invertir dels comerciants acomodats -se suposa que també la noblesa- que equipava vaixells, subscrivien emprèstits i fomentava la modernització agrícola, des del punt de vista macroeconòmic, això eren excepcions. En tota la societat preindustrial faltava una ampla banda de possibilitats d'inversió i d'institucions capacitada per a dirigir les inversions i mantenir baix el risc.  Per això se li concedia una gran importància a l'estalvi i a l'acaparament, que eren equivalents, ja que els metalls nobles eren els instruments de pagament.

Hi havia procediments per alleugerir les desigualtats del repartiment de la riquesa, però eren poc efectives, perquè el seu objectiu era evitar fams, inquietud i rebel·lia. Hi jugaven un paper important les transferències voluntàries de béns i ingressos en fundacions i donacions caritatives, però només eren un pal·liatiu, que no portaven a la fi de les desigualtats.

Els impostos eren vistos com a un robatori per part de l'Estat absolut, però es van convertir en un instrument regular de recaptació que augmentava cada any.

La demanda pública de l'Estat, que aconseguia entre un 5-8% dels ingressos nacionals mitjançant els impostos es dirigia, en primer lloc, a la guerra, a la defensa i a l'administració i amortització del deute, ja que l'Estat de l'Edat Moderna era un Estat de poder i administració militar; en segon lloc, a la vida cortesana i a les festes, i només en tercer lloc per a escoles, higiene pública, assistència social i assumptes semblants. Els beneficis de l'equipament de l'exèrcit, per tant, anaven a parar als centres "industrials " de l'època, a les armeries i a la indústria productora i transformadora del ferro.

Quant a l'Església, disposava d'enormes fortunes i ingressos. Les institucions eclesiàstiques, en l'estructura de les seues necessitats, estaven tan unides al seu entorn social profà que d'elles no partia cap impuls especial de demanda que es desviés de la resta de l'espectre.

Treball, capital i recursos naturals

Un percentatge mot alt de persones treballava a l'agricultura, perquè la principal demanda estava orientada als béns de consum de l'alimentació diària i perquè la productivitat de l'agricultura era molt baixa. Hi havia diferències regionals considerables, perquè les ciutats que tenien ports i flotes podien cobrir parcialment les necessitats mitjançant importacions i permetre que grans sectors de la població treballés en altres rams.

Era molt important, però, la importància qualitativa de les professions liberals, sobretot juristes, notaris i metges, que havien aconseguit un grau de professionalitat molt important i que, per la separació de la seua activitat respecte a l'Església, havien aconseguit un prestigi social basat en la pròpia professió. Els seus serveix eren demandats per gent rica, de manera que van entrar en contacte amb la noblesa i la burgesia comerciant, a més del fet que l'estat principesc territorial necessités cada vegada més juristes.

Un altre percentatge important de la població -entre el 7-10%- era el personal domèstic i de la gent que estava al servei de convents i esglésies, mentre que el percentatge de personal eclesiàstic era entre el 5-8% de la població.

Tot i això, les xifres no revelen quina era la qualitat del treball fer ni quin era el coneixement tècnic que pressuposava, ni la formació, ni les possibilitats d'instrucció, ni les institucions culturals que el feien possible. No coneixem be quina formació tenien , ni el nivell cultural d'àmplies capes de la població. Fins a molt avançat el segle XVIII, la cultura europea era "oral", perquè tot i que no estava tancada a la democratització de la lectura, sí que ho estava a l'escriptura, com a amenaça radical del seu poder, fonamentat en la narració i la memòria col·lectiva. L'Església, l'Estat i l'economia van fomentar la capacitat de lectura, escriptura i càlcul de les poblacions europees.

La taxa de dependència entre la població activa i no activa era semblant a l'actual, però el nombre de vells era molt inferior. El treball infantil era un fenomen quotidià al sector agrícola el treball de la dona en oficis esgotadors considerats avui de "masculins", també.

Hi ha via molt de capital circulant, i dins de les jerarquies del capital, es donava prioritat a la circulació respecte a la producció. Poques regions estaven en condicions d'autoabastar-se de manera suficient i duradora, però tota l'organització econòmica estava destinada a la compra, l'emmagatzematge temporal i la venda del producte, més que no pas a la producció.

A causa de les crisis de fam hi ha via el perill que elles masses concentressin el poder adquisitiu en la provisió d'aliments i, per això, els productors i comerciants del sector tèxtil eren prudents i moderats en les seues inversions de capital fix a llarg termini. A les ciutats, els gremis practicaven una política antiexpansiva, orientada a l'alimentació i abastament suficient dels seus membres. amb això, però, bloquejaven la possibilitat d'una producció d'articles de vestir barats, que haurien pogut satisfer una demanda massiva. Llavors, el comerciant anava al camp i visitava els pagesos que tenien un treball secundari  i no pertanyia a cap gremi. Així, la indústria rural era molt econòmica i poc arriscada per al comerciant.

L'escassa productivitat de l'agricultura, la falta d'elasticitat de la demanda d'aliments bàsics i els alts costos i riscos del transport i de l'emmagatzematge en el terreny de l'alimentació eren els trets dominants de l'economia europea, i van retenir alts percentatges de capital, de tal forma que impedien la inversió. En períodes de creixement accelerat de les poblacions europees era perceptible una altra limitació estructural, la dels recursos naturals -el capital no reproduïble-. L'aprofitament del camp estava limitat per la demografia i pel repartiment desequilibrat de béns i ingressos. Després de pestes, moltes superfícies quedaven ermes per falta de mans.

L'Edat Moderna es caracteritzava, al camp, per un procés de diferenciació i estratificació en constant augment entre les classes més baixes de la pagesia, que no podien aconseguir prou terrenys, perquè els faltaven mitjans per a la compra o arrendament de bons sòls i per a l'expñotació de sòls marginals.

Altes recursos naturals estaven a disposició de les societats de la vella Europa en una mesura molt limitada: els boscos s'utilitzaven per a fer tales indiscriminades i proporcionaven fusta per a construir cases i vaixells i llenya per a la calefacció i per al tractament siderúrgic; en l'energia, predominaven les formes d'aprofitament tradicional, i com que el bestiar de tir era molt car i escàs i les plantes generadores d'energia depenien del recurs "camp", i estaven sotmeses a limitades possibilitats de desenvolupament, l'energia "humana" era malbaratada estirant carros, grues... La utilització del vent i l'aigua com a generadores d'energia va ser molt escàs, llevat de la navegació a vela.

La productivitat en les societats preindustrials

L'agricultura  tenia una enorme dependència de la naturalesa, però algunes regions eren més productives que altres, ja que unes bones condicions geogràfiques i climàtiques possibilitaven una millor aprofitament de la terra. A més, una bona terra per al conreu dels cereals era millorada sovint, perquè acaparava l'escassa quantitat d'adob d'origen animal de què es disposava.

Resum del tema "La estàtica de Europa en la época preindustrial. 3. Economía" dins de Ernst Hinrichs. Introducción a la historia de Europa en la Edad Moderna.  Madrid: Ediciones Akal, 2001, pàg. 50-73.