Els ports fluvials o paiols

De fet, Tortosa no tenia un port fluvial sinó tres: el paiol de la Riba, a la dreta de l'Ebre, que és on pugen els personatges de Despuig a la barca per anar a pescar i xerrar en el sisè col·loqui i on pugen els esclaus que fugen en la narració el miracle de la Seu, el de l'Arsenal, davant del mercat actual, que era el port principal, i l'embarcador de la plaça del Paiolet.

En una representació de Tortosa al segle XVIII se'ns mostren perfectament els ports fluvials: en primer terme, el paiol de la Riba, mentre que a l'altra banda es veu les barques atracades al port de l'Arsenal. L'embarcador del Piolet no es pot apreciar perquè no devia ser ben bé un port gran, sinó un simple embarcador per a embarcacions petites.

Rais davant de la llotja: tornem a veure el paiol de la Riba, ple de rais, conjunts de fusta que s'enviaven des dels Pirineus  i que baixaven amb un raier, un home que les conduïa damunt, fins a lliurar-les al port de recepció, Tortosa. Al davant, veiem els llaguts atracats davant de la llotja, en la seua ubicació original, al costat del paiol de l'Arsenal. És interessant de fixar-nos també en l'edifici fosc emmerletat que hi ha a la vora del riu: és el Palau Oliver de Boteller, en la ubicació original, ja que ara està traslladat a l'indret on hi havia la casa de la ciutat. Per acabar, l'edifici que hi ha sobre la ciutat és la caserna, situada al "padastre" que deia Despuig, lloc on ara hi ha l'Hospital Verge de la Cinta, i l'església de l'esquerra és l'antiga església del Roser, que va ser enderrocada per a posar-hi el pont de l'Estat; només se'n va conservar el retaule de la façana, traslladat a la nova parròquia  del Roser, que es troba al marge dret del riu.