Sobre els refranys

Despuig empra en els Col·loquis nombrosos refranys en el sentit ampli de la paraula de totes les expressions fixes que es poden trobar a la parla familiar de Tortosa -entenent també com a refranys proverbis i locucions. S'hi han trobat 102 expressions fixes en català, 9 en castellà, 21 en llatí i 1 en italià.

Despuig palesa explícitament el valor i l'autoritat dels refranys de Catalunya en posar en boca de don Pedro que "Mas, què de refranys i quant sentenciosos se troben i es parlen en Catalunya! Cosa estranya és, políticament se pot viure ab ells com ab los consells d'Aristòtil i de Tul·li" . En definitiva, Despuig esta proposant que els refranys catalans tenen tanta autoritat com les sentències Aristòtil o de Ciceró. Això és més significatiu si pensem que l a ciutat de Tortosa ja posseïa des de 1272 la redacció oficial del llibre  Les Costums de Tortosa. És a dir, que amb l'autoritat de la saviesa popular, palesada als refranys, es pot viure políticament a Tortosa.

El reconeixement de l'autoritat de les sentències clàssiques que l'erasmisme havia posat com a exemple a seguir és explicitat en l'endreça al comte d'Aitona, quan diu que hi van "tocades algunes autoritats llatines escrites per gravíssims autors, per no fer-los perdre la finor i propietat que ab si porten ab aquella copiosa llengua". Així, no dubta a emprar les expressions llatines, conscient de la seua autoritat.

De Francesc Guirado i Pagès. "Erasme de Rotterdam i Cristòfol Despuig: Los col·loquis de  la insigne ciutat de Tortosa", dins Nous Col·loquis, IV: Tortosa, Ed. Centre d'Estudis Francesc Martorell, 2000, pàg. 117-136