Sobre el col·loqui

Despuig va voler escriure la seua obra emprant la tècnica literària del diàleg com una clara referència i concordança amb Erasme de Rotterdam. "l'estil, a la veritat, és baix i humil" perquè és la clau de volta de l'erasmisme de Despuig. L'estil s'ha d'entendre com el registre de la llengua, baix i humil en el sentit que és la parla que fa servir el poble tortosí, normal i corrent, davant del llatí, propi del món culte i cortesà. Est és el punt de referència erasmià, el català en el seu estat més viu, amb més riquesa expressiva i menys contaminada per l'ús abusiu del castellà.

A més, aconsegueix la total versemblança del col·loqui gràcies a la força dramàtica dels tres personatges, que es manté durant tota l'obra. Mostra uns procediments força originals per mantenir l'atenció dels lectors o oïdor d'un diàleg que sembla real per les actituds tan naturals que prenen els personatges.

De Francesc Guirado i Pagès. "Erasme de Rotterdam i Cristòfol Despuig: Los col·loquis de  la insigne ciutat de Tortosa", dins Nous Col·loquis, IV: Tortosa, Ed. Centre d'Estudis Francesc Martorell, 2000, pàg. 117-136