Llamprea de riu. Lampreta fluviatilis  (Linn.)

Peix de riu que emigra al mar a  fer el seu desenvolupament, encara que de vegades es limita a fer-ho a la zona salabrosa propera a la desembocadura, d'on torna a les aigües dolces per a reproduir-se.

Es considera un espècie migratòria, però seria millor considerar-la paràsita d'altres peixos migratoris, ja que se'ls adhereix al cos i els fa servir de vehicle i i els ataca amb la seua extraordinària voracitat.

La seua carn, malgrat els grans elogis que s'han fet, és d'escàs consum i valor nutritiu, Posseeix una glàndules que segreguen un verí termoestable que provoca afectacions gastrointestinals. A l'Ebre ha abundat extraordinàriament i ha estat molt apreciada, com ho proven certs documents medievals, entre els quals destaca el Llibre de doctrina per a ben servir; de tallar y de l'art del coch, compost per lo dirigent mestre Robert. Actualment la seua presència és escassa, localitzada sobretot a la zona de l'assut de Xerta.

Miquel Dolz Rallo. La fauna del Delta de l'Ebre. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, 1983, pàg. 47-48.

 
Índex Renaixement Diàleg Col·loquis Despuig Transmissió Tortosa